jedzenie,

Sushi dla opornych - wersja bez surowej ryby

21:56 Melodylaniella 41 Comments

przepis na sushi jak zrobić sushi sushi bez surowej ryby z wędzonym łososiem dragon sushi przepis pomysły rodzaje sushi blog kulinarny melodylaniella łódź blogerka łódzka

Aloha chłopcy i dziewczęta!

Tydzień temu na moim Facebooku wrzuciłam zajawkę związaną z sushi. Zdradziłam Wam wtedy, że planuję opracować wpis na ten temat. Zalaliście mnie wtedy mnóstwem wiadomości, że nie lubicie lub nigdy nie jedliście sushi bo przeraża Was.... surowa ryba! Nie ukrywam, że kiedyś moje myślenie było identyczne. Nie od razu trzeba jednak rzucać się na głęboką wodę i choć ja po wizycie w Portugalii jestem zakochana w sushi z surową rybą to chcę pokazać Wam, że nie musicie rezygnować z tego dania zupełnie. Mój przepis to wariacja na temat sushi, zawiera tylko obrobione składniki, a surową rybę zastępuje tutaj wędzony łosoś. W dalszej części wpisu zdradzę Wam jak przygotować idealny ryż, jakie rodzaje sushi istnieją i jak krok po kroku je zrobić!

Sushi bez ryby - potrzebne składniki
Sushi to specyficzne danie. Potrzeba do niego wielu składników, których na co dzień nie mamy w domu. W wielu sklepach można jednak kupić specjalne pudełka dostarczające wszystkie najpotrzebniejsze składniki. Ja od dawna stosuję produkty marki Blue Dragon - które dostać możecie zarówno w takim właśnie zestawie jak i osobno.

Na 11 rolek sushi (5 małych, 6 dużych) oraz 6 nigiri potrzeba:
- 2,5 szklanki ryżu do sushi
- 7,5 łyżki octu ryżowego
- 8,5 liści nori
- 200g wędzonego łososia 
- pęczek szczypiorku
- pół dużego ogórka
- 1 dojrzałe awokado
- sos sojowy
- sos teriyaki
- pasta wasabi 
- imbir do sushi
- sezam (biały, czarny, kolorowy)

Przyda się również:
- ostry nóż
- mata bambusowa
- pałeczki

KROK 1. PRZYGOTOWANIE RYŻU DO SUSHI

Najważniejszym krokiem w przygotowaniu sushi jest idealne ugotowanie ryżu. Przed ugotowaniem odpowiednią ilość ryżu należy zalać w misce letnią wodą po czym delikatnie mieszając przepłukać go. Gdy woda zrobi się mętna należy zmienić wodę i powtarzać czynność jeszcze kilka razy. Wypłukany tak ryż należy zalać odpowiednią ilością wody (według instrukcji na opakowaniu) i zagotować. Po zagotowaniu ryż należy gotować pod przykryciem 15 minut. Po upływie tego czasu należy wyłączyć palnik i pozostawić tak ryż na kolejne 15 minut. Następnie do ryżu należy dodać ocet ryżowy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.

KROK 2. PRZYGOTOWANIE ROLEK

Wyróżniamy kilka typów sushi. Poniżej przedstawię Wam je wraz ze zdjęciami i instrukcją ich przygotowania. Jeśli chcecie więc dowiedzieć się jak przygotować: nigiri, hoso-maki, maki-sushi, oraz california-maki jesteście w dobrym miejscu!

NIGIRI

To najprostsze sushi, w którym nie wykorzystuje się liści nori. Aby je przygotować należy nabrać w dłoń trochę ryżu i ukształtować go w nieco podłużną, ale zaokrągloną formę. Następnie wierzch kulki należy posmarować cienką warstwą pasty wasabi, a na wierzch ułożyć kawałek wędzonego łososia.

przepis na sushi jak zrobić sushi sushi bez surowej ryby z wędzonym łososiem dragon sushi przepis pomysły rodzaje sushi blog kulinarny melodylaniella łódź blogerka łódzka nigiri

MAKI-SUSHI

Maki-sushi to odmiana klasycznego sushi, który wykonuje się z całego liścia nori. Po położeniu nori na krawędzi maty bambusowej należy "wykleić" go na 3/4 powierzchni ryżem. Następnie krawędź pokrytą sushi należy posmarować wasabi. Maki-sushi zawiera w sobie kilka dodatków. W mojej wersji znajduje się tam ogórek i awokado pokrojone na cienkie paseczki szczypiorek oraz łosoś. Wszystkie te składniki należy ułożyć na krawędzi posmarowanej wasabi. Ostatnim etapem przygotowania jest rolowanie - pomoże nam w tym bambusowa podkładka. Zwijanie zaczynamy od strony z dodatkami i rolujemy w stronę pustej krawędzi nori. Tą pustą część zwilżamy lekko wodą, aby cała rolka dobrze się skleiła. Rolkę kroimy na 7-8 kawałków.

przepis na sushi jak zrobić sushi sushi bez surowej ryby z wędzonym łososiem dragon sushi przepis pomysły rodzaje sushi blog kulinarny melodylaniella łódź blogerka łódzka maki-sushi

HOSO-MAKI


Przygotowujemy identycznie jak MAKI-SUSHI z tą różnicą, że wykorzystujemy tutaj tylko pół listka nori. Rolka ta zawiera zatem tylko 1 lub 2 dodatki i jest znacznie cieńsza. Hoso-maki kroimy także nieco inaczej - w dłuższe rolki, które ustawiamy pionowo.

przepis na sushi jak zrobić sushi sushi bez surowej ryby z wędzonym łososiem dragon sushi przepis pomysły rodzaje sushi blog kulinarny melodylaniella łódź blogerka łódzka hoso maki

HOSO-MAKI ODWRACANE


Hoso-maki odwrotne charakteryzuje się tym, że jest zawinięte ryżem do góry. Pół listka nori pokrywamy zatem w całości ryżem, po czym przekręcamy na drugą stronę i dopiero wtedy układamy dodatki w postaci ogórka lub ryby. Rolkę zwijamy przy pomocy maty bambusowej, którą wcześniej możemy dla ułatwienia pokryć folią spożywczą. Tak przygotowaną rolkę obtaczamy w sezamie i kroimy na 6 części.

przepis na sushi jak zrobić sushi sushi bez surowej ryby z wędzonym łososiem dragon sushi przepis pomysły rodzaje sushi blog kulinarny melodylaniella łódź blogerka łódzka

CALIFORNIA-MAKI


California-maki wykonujemy w identyczny sposób jak Hoso-maki odwracane, z tą różnicą, że do środka nie dodajemy ryby. Dopiero po zwinięciu rolki należy ułożyć plasterki łososia na wierzchu i pokroić na 6 części.

przepis na sushi jak zrobić sushi sushi bez surowej ryby z wędzonym łososiem dragon sushi przepis pomysły rodzaje sushi blog kulinarny melodylaniella łódź blogerka łódzka

przepis na sushi jak zrobić sushi sushi bez surowej ryby z wędzonym łososiem dragon sushi przepis pomysły rodzaje sushi blog kulinarny melodylaniella łódź blogerka łódzka

przepis na sushi jak zrobić sushi sushi bez surowej ryby z wędzonym łososiem dragon sushi przepis pomysły rodzaje sushi blog kulinarny melodylaniella łódź blogerka łódzka

przepis na sushi jak zrobić sushi sushi bez surowej ryby z wędzonym łososiem dragon sushi przepis pomysły rodzaje sushi blog kulinarny melodylaniella łódź blogerka łódzka

przepis na sushi jak zrobić sushi sushi bez surowej ryby z wędzonym łososiem dragon sushi przepis pomysły rodzaje sushi blog kulinarny melodylaniella łódź blogerka łódzka

przepis na sushi jak zrobić sushi sushi bez surowej ryby z wędzonym łososiem dragon sushi przepis pomysły rodzaje sushi blog kulinarny melodylaniella łódź blogerka łódzka

Jeśli rozsmakujecie się w sushi możecie spróbować wykonać je z innymi dodatkami. Z ryb, które nie będą surowe świetnie sprawdzi się tu tuńczyk. Warto spróbować także paluszków krabowych, które idealnie komponują się z ryżem. Możecie także zaszaleć z warzywnymi dodatkami. Sushi należy jeść pałeczkami lub palcami. Danie to idealnie komponuje się z wasabi z sosem sojowym lub teriyaki. Uważajcie jednak aby nie przesadzić z ilością pasty wasabi - bo potrafi być naprawdę ostra!

Lubicie sushi?
Robiliście kiedyś sami to danie?

Jeśli lubisz azjatycką kuchnię koniecznie sprawdź jak przygotować miodowe Pad Thai!

Podziel się ze światem:

Może Ci się spodobać również:

41 komentarzy:

  1. Ale pyszności , jadłam ale nigdy nie robiłam i nie miałam pojęcia jak się te wszystkie rodzaje nazywają xD U Ciebie to wszystko tak prosto wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam mpgłabym jesc całymi dniami <3

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com/2018/05/dlaczego-warto-zaczac-cwiczyc-z.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam i .. nie rozumiem tych zachwytów, moze dlatego, ze ja ani za rybami ani za ryżem nie przepadam. Jak to mówią.. o gustach się nie dyskutuje. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam sushi w każdej formie, moimi ulubionymi są kalmary i krewetki w tempurze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis, ale jedną rolkę zrobiłabym z tuńczykiem. Żeby nie było nudno ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam sushi 😍mogłabym je jeść codziennie

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja nawet bez ryby nie dałabym rady zjesc

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie próbowałam sushi:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam sushi i zawsze robię sama. Nie dodaje surowej ryby, bo aktualnie jestem w ciąży ;) a ponieważ wcześniej też byłam w ciąży, potem karmiłam to jakoś tak łosoś mi paluszki krabowe mi wystarczają. Moja koleżanka dodaje paprykę albo marchewkę :) i czasami serek ;)
    Jutro robię sobie sushi na dzień dziecka a co!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam sushi. A to wygląda rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  12. wydaje się być pyszne :) Ogólnie nie jadłam jeszcze shusi ;( bo jakoś się nie mogę przekonać ;(

    Przepraszam kochana że byłam tu ostatni raz z pół roku temu ale praca praca praca....Mam nadzieje że na jesień to nadrobię :) Do zobaczenia na IG :* Tam jestem w miarę aktywna ;-)
    Buziaki ! :*

    OdpowiedzUsuń
  13. Mój mąż bardzo lubi sushi :) Spodobałby mu się ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają świetnie, ale już teraz nie chce nam się bawić w to sushi, bo to jednak czasochłonne mocno. Ceny sa już dziś dużo badziej przystępne niż kiedyś, więc gdy mamay ochotę raczej idziemy na miasto.

    OdpowiedzUsuń
  15. nie żebym chciała się wymądrzać, ale...sushi wcale nie musi zawierać surowej ryby. Ba w ogóle nie musi zawierać ryby. Sushi to inaczej kwaszony ryż. Surowa ryba to sashimi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale pan ma racje... sushi czesto w JP podaje sie z kawalkiem "omleta" lub opalanego miesa... wymadrza czy nie, mowi prawde

      Usuń
  16. Takie bez surowej ryby chętnie zjem

    OdpowiedzUsuń
  17. Nigdy sama nie robiłam, ale sushi mogłabym jeść i jeść, i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Sama nie robiłam nigdy, choć chciałam spróbować, chyba mnie zmobilizujesz.

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam sushi, ale sama jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam sushi, mój mąż robi pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja jadlam tylko raz w życiu sushi. Nigdy nie próbowałam sama zrobić. ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mnie niestety żadne sushi nie przechodzi przez gardło.

    OdpowiedzUsuń
  23. Jeszcze się nie odważyłam, by sama zrobić sushi, ale kusi mnie... I do tego słodki sos sojowy. Niebo w gębie. narobiłaś mi ochoty, a tu już taka późna godzina. 🙈

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam sushi, czy to z rybą czy z samymi warzywami. Chociaż jeszcze nigdy nie odważyłam się go zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Lubie sushi ale tylko i wylacznie warzyne ;) Nie mam odwagi sie uczyc i nie bede :)

    OdpowiedzUsuń
  26. jeszcze nigdy nie jadłam ani nie przyrządzałam sushi

    OdpowiedzUsuń
  27. świetnie to wszystko zobrazowałaś ! :) jeszcze nigdy nie jadłam sushi :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Uwielbiam sushi w każdej postaci, ba nawet męża nauczyłam je jeść :D co więcej sama nigdy nie robiłam i wiem że nie zrobie :P

    OdpowiedzUsuń
  29. Uwielbiam sushi :) maz mnie zarazil :)

    OdpowiedzUsuń
  30. bede musiała koniecznie zobaczyć jak to smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  31. Lubie rybe ale taka wersja tez by mi smakowala :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Wszystko fajnie, ale mnie przeraża to zawijanie :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Uwielbiam sushi i muszę przyznać, że to prezentuje się pięknie i bardzo, ale to bardzo apetycznie. Piękne zdjecia <3

    OdpowiedzUsuń
  34. Uwielbiam sushi! Takie "oszukane" serwowałam sobie w ciąży.

    OdpowiedzUsuń
  35. Uwielbiam sushi, ale od jakiegoś czasu nie mam zupełnie chęci przygotowywać je w domu :) Już szybciej onigiri czy susho bowl ;)

    OdpowiedzUsuń
  36. Dokładnie! Sushi może być też smażone :) niestety 95% społeczeństwa myśli, że sushi = surowa ryba.

    OdpowiedzUsuń
  37. Rzeczywiście sama świadomość, że w daniu jest surowa ryba, może odstraszać wiele osób. Wersja "dla opornych" powinna pomóc przełamać tę niechęć. Prezentuje się pięknie i bardzo smakowicie - i tak zapewne smakuje. :)

    OdpowiedzUsuń

Cieszę się, że tu jesteś! Będzie mi miło jeśli zostawisz po sobie ślad!
--------------------------------------------------------------------------------------------
⚠️KOMENTARZE ZAWIERAJĄCE LINKI, ADRESY BLOGA LUB REKLAMY NIE BĘDĄ AKCEPTOWANE!⚠️