przepisy,

Awokado w roli głównej: przepis na guacamole

16:32 Melodylaniella 62 Comments

1 guacamole pasta z awokado pomidorami i czerwoną cebulą pasty nakapkowe przepis pomysły gotowanie pesto z awokado pomysły na kolację obiad zdrowe fit dobre tłuszcze pomysł na kanapki na drugie śniadanie-2

Aloha chłopcy i dziewczęta!


"Holy guacamole" - powiedział kiedyś Jared Leto, po czym tysiące jego fanów zaczęło masowo wykupować awokado z pobliskich sklepów, a cytat doczekał się swojego wydania na koszulkach... Żartuję, ale tylko częściowo - bo sławny aktor i muzyk faktycznie z uwielbieniem wypowiada się nie tylko o polskich pierogach, ale także guacamole - meksykańskim sosie przygotowywanym na bazie awokado. Moje pierwsze podejście do past wykonywanych z tego owocu nie było najlepsze. Kiedy jednak drugi raz natknęłam się na guacamole podczas wizyty u mamy mojego chłopaka - nie mogłam wyjść z zachwytu. Sekret okazał się być prosty - wystarczy odpowiednie doprawienie sosu, by lekko mydlany smak awokado zniknął, a nasze podniebienie doznało prawdziwej uczty! Od tamtej pory guacamole często gości na naszym stole podczas kolacji, choć świetnie nada się również na śniadanie lub jako dodatek do mięs z grilla. Mnie najlepiej smakuje z bagietką czosnkową, ale zajadać można go z każdym pieczywem, a nawet w roli dipu w towarzystwie ziemniaczanych chipsów! Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba, a samo guacamole zasmakuje i zainspiruje do poszukiwania innych smaków z awokado w roli głównej!

skladniki na guacamole przepis pasta z awokado czosnku czerwonej cebuli pieprz sol pomidor limonka przepis na kanapki
Do wykonania guacamole dla dwóch osób potrzebujemy:
- 2 miękkie awokado
- 1 duży pomidor
- połówka czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy limonki
- szczypta soli i pieprzu


Wykonanie guacamole jest dziecinnie proste. 

1.Wystarczy, że awokado przekroimy na pół, usuniemy pestkę, a miąższ oddzielimy od skórki i przełożymy do miseczki.
2.W kolejnym kroku należy rozetrzeć miąższ. Można to zrobić widelcem lub ręcznym blenderem - ważne jest zatem, aby podczas robienia zakupów dobrać awokado tak by było ono dojrzałe i miękkie.
3.Kiedy nasze awokado ma już formę pasty, obieramy pomidora ze skórki, kroimy w małe kwadraciki i dodajemy do awokado.
4.Do miseczki dodajemy następnie pokrojoną w kostkę cebulę, dwa posiekane ząbki czosnku, sok z połowy limonki oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy.
5.Podajemy z tostami, bagietką z czosnkiem lub chrupkim pieczywem. 
holy guacamole jared leto przepis na guacamole z awokado meksykanski sos z awokado i pomidorow

2 guacamole pasta z awokado pomidorami i czerwoną cebulą pasty nakapkowe przepis pomysły gotowanie pesto z awokado pomysły na kolację obiad zdrowe fit dobre tłuszcze pomysł na kanapki na drugie śniadanie-2

3 guacamole pasta z awokado pomidorami i czerwoną cebulą pasty nakapkowe przepis pomysły gotowanie pesto z awokado pomysły na kolację obiad zdrowe fit dobre tłuszcze pomysł na kanapki na drugie śniadanie-2

4 guacamole pasta z awokado pomidorami i czerwoną cebulą pasty nakapkowe przepis pomysły gotowanie pesto z awokado pomysły na kolację obiad zdrowe fit dobre tłuszcze pomysł na kanapki na drugie śniadanie-2

5 guacamole pasta z awokado pomidorami i czerwoną cebulą pasty nakapkowe przepis pomysły gotowanie pesto z awokado pomysły na kolację obiad zdrowe fit dobre tłuszcze pomysł na kanapki na drugie śniadanie-2

6 guacamole pasta z awokado pomidorami i czerwoną cebulą pasty nakapkowe przepis pomysły gotowanie pesto z awokado pomysły na kolację obiad zdrowe fit dobre tłuszcze pomysł na kanapki na drugie śniadanie-2

Lubicie guacamole?
Znacie inne przepisy z wykorzystaniem awokado?

Podziel się ze światem:

Może Ci się spodobać również:

62 komentarze:

  1. Jakie apetyczne xD a zdjęcia tak perfekcyjnie ze ślinka cieknie ...nie robiłam jeszcze ale chyba spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam jakie smakocie :) Koniecznie wykorzystam twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak pyszności! Ja uwielbiam pesto, nawet to z Lidla haha:D

    www.justcleo.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jestem fanka awokado ale naprawdę smakowicie wyglada. Chyba spróbuje Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cóż za pyszności :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak apetycznie to wygląda:) uwielbiam awokado:)

    OdpowiedzUsuń
  7. dobre! avocado jest wysmienite, zalezy w jakiej postaci... pozdrawiam ;)

    http://ciotkastiv.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem właśnie po kolacji, ale przez te zdjęcia znów jestem głodna:) Na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  9. i love guacamole! and this looks super super super good! yuums! i prefer it with some corn chips tho ;)

    TheNotSoGirlyGirl // Instagram // Facebook

    OdpowiedzUsuń
  10. MMMm przecudnie sie prezentuje i na pewno spróbuje wykonać <3

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze nie jadłam guacamole , ale nabrałam ochoty dzięki Tobie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam wręcz!! To jest idealne na drugie śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham awokado w każdej postaci <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Coś dla mnie ;) Uwielbiam awokado i mogę jeść nawet samo. Często robię też sobie jakieś pasty z awokado w roli głównej :)

    OdpowiedzUsuń
  15. patrząc na te piękne zdjęcia aż zgłodniałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam awokado i guacamole :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Super przepis! wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Great post! Thanks for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  19. Hello ! just an invitation to join us on "Directory Blogspot" to make your blog in 200 Countries
    Register in comments: blog name; blog address; and country
    All entries will receive awards for your blog
    cordially
    Chris
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.fr/
    Hello ! just an invitation to join for the community. This allows you to promote your website and publish articles
    https://plus.google.com/u/0/communities/109662684129677096983

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam awokado ;))
    A taka pasta z tym chlebkiem wygląda idealnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Musi świetnie smakować!

    Zapraszam https://cakemonika.blogspot.com/ ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. mm nie pamiętam kiedy avokado jadłam ;P

    OdpowiedzUsuń
  23. Nie jadłam, ale chętnie spróbowałabym, podobne to bardzo zdrowe...

    OdpowiedzUsuń
  24. Kiedyś też miałam nieudane podejście do guacamole i zrezygnowałam ale ten przepis na pewno wyprobuję 😊

    OdpowiedzUsuń
  25. Rzadko kupuję avocado, ale jak już kupię to właśnie robię z niego guacamole.

    OdpowiedzUsuń
  26. Znam bardzo dobrze guacamole, jedno z moich ulubionych past. Zajadam z małymi tortillami a przygotowuje je w drobniejsze kawałki. Twoje wygląda równie apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Nigdy nie jadłam, ale narobiłaś mi sporego smaka:3

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Nigdy w życiu nie jadłam :P

    OdpowiedzUsuń
  30. Moje pierwsze podejście do guacamole wyglądało dokładnie tak jak u Ciebie - na początku mnie nie powaliło, ale przy drugim podejściu już popłynęłam w zachwytach;) ważne jest myślę nie tylko odpowiednie doprawienie, ale też wybranie guacamole o odpowiedniej hmmm "dojrzałości";) A zdjęcia - przepiękne! Zachwycam się:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Przyznam szczerze, ze nigdy nie jadlam awokado :P

    OdpowiedzUsuń
  32. Awokado uwielbiam , więc Twój przepis zamierzam wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  33. Kupiłam kiedyś gotowe guacamole, ale było nie do zjedzenia. Muszę sama spróbować takie przygotować, bo awokado uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  34. uwielbiam guacamole ale ja nie dodaję pomidora

    OdpowiedzUsuń
  35. Uwielbiam guacamole i robię je bardzo podobnie jak Ty :)

    OdpowiedzUsuń
  36. w końcu wiem co to jest, ponieważ nigdy wczesniej o tym nie słyszałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  37. Moje ulubione danie na kolację ☺

    OdpowiedzUsuń
  38. O, guacamole bardzo lubię i często robię :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Nie jadłam i aż się sama sobie dziwię, bo wygląda przepysznie :O

    OdpowiedzUsuń
  40. Ostatnio nie mam szczęścia do awokado.. albo kupię niedojrzałe i mi zgnije albo niby jest miękkie ale śmierdzi na starą rybę...

    OdpowiedzUsuń
  41. Nie znałam tej potrawy, lubię awokado od niedawna, ale stosuję tylko na kanapki lub do sałatki. Muszę sie kiedyś skusić na Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  42. Uwielbiam awokado pod każdą postacią :)
    Pozdrawiam, maobmaze

    OdpowiedzUsuń
  43. ja nie lubię awokado więc ciekawa jestem czy smakowałoby mi takie guacamole :)

    OdpowiedzUsuń

Za każdy komentarz ślicznie dziękuję!